Przepisy

Wszystkie zamieszczane tutaj przepisy są wypróbowane przeze mnie. Inspiracje czerpię z własnego doświadczenia, tradycyjnych potraw mojej rodziny, setek książek i pism z przepisami oraz ze stron internetowych. Dlatego mogą być podobne do spotykanych w innych miejscach. Jeżeli jakiś przepis będzie w całości, bez zmian pochodził z jakiejś książki, strony www lub bloga - podam jego źródło i autora.


Sałatka z łososiem



Na 2 porcje
Serek wiejski lekki 3% 150g   
Łosoś wędzony 100g   
2 jajka na twardo
Szczypiorek  
Ząbek czosnku  
Rozdrobnić łososia, jajka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać , doprawić solą, pieprzem.
Całość 448 kcal
1 porcja 224 kcal



Boczniaki z warzywami

Na 3 porcje :
Boczniaki  1 tacka 250g
Cukinia młoda  1 sztuka  
Cebula  1 sztuka
Marchew 1 sztuka
Papryka 1/2 sztuki 
Łyżka oleju
Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w słupki marchew, również pokrojoną paprykę , cukinię w skórce  i boczniaki. Doprawić sosem sojowym, przyprawą do dań chińskich. Dusić kilka minut.
Podawać do mięsa lub jako samodzielne danie ( wtedy większa porcja )
Całość 345 kcal
1 porcja 115 kcal


  Śledź w sosie jogurtowym

Na 2 porcje:
2 płaty śledziowe solone matijasy 200g
jabłko 3/4 sztuki 100g
cebula
jogurt naturalny 180g

Śledzie wymoczyć, pokroić, dodać pokrojone w kostkę jabłko i cebulę, zalać jogurtem, dodać pieprz, liść laurowy. odstawić na noc do lodówki

Całość 618 kcal
1 porcja 309 kcal


Sałatka z pieczarkami
Zainspirowana pyszna sałatką jedzoną na wyjeździe z surowymi pieczarkami poszperałam trochę w internecie i na podstawie kilku przepisów stworzyłam dziś takie cudo:


Na 2 porcje : 
4 duże pieczarki ( 250g )
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1/2 pęczka szczypiorku ( dostępny był gruby )
1/2 pęczka koperku ( dla odmiany pęczek był chudy :))
sól, pieprz

Pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki, jajka w kostkę, zieleninę posiekałam. Wymieszałam wszystkie składniki,doprawiłam pieprzem i solą.

Podzieliłam na 2 porcje.
Do drugiej, następnego dnia dodałam kilka korniszonków drobno pokrojonych, co fajnie zaostrzyło smak sałatki.

1 porcja 197 kcal
całość 394 kcal

Nieco "odchudzona" grochówka

Na około 10 porcji po 250g :
1/2 kg grochu łuskanego
kość wędzona ze schabu
1 cebula
3 marchewki
kawałek cebuli
Ugotować wywar na kości z dodatkiem cebuli, marchwi, selera, soli. Przecedzić, wywar wystawić na balkon - w ciepłe miesiące do lodówki (najlepiej ugotować poprzedniego dnia ). Po kilku godzinach starannie zdjąć z wierzchu stężały tłuszcz i wyrzucić. Ugotować groch do miękkości, przetrzeć przez sito, dodać do wywaru. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy. Z kości obrać mięso, pokroić drobno, dodać do zupy ( zamiast tego można skroić 2 plastry chudej szynki). Zagotować, na koniec doprawić czosnkiem ( rozgnieść 3 ząbki ), majerankiem,  pieprzem.

Całość 2,5 litra 2308 kcal
1 porcja 250g  230 kcal

Szpinak z serkiem
Paczka świeżego szpinaku 250g
2 łyżki serka Almette z czosnkiem
łyżeczka masła
Szpinak zblanszować, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, poddusić przez 2-3 minuty, dodać serek, wymieszać, krótko poddusić.
204 kcal

Ryba smażona bez panierki
Nadają się do tego tylko niektóre ryby - łosoś, dorsz atlantycki (czarniak), filety ze skórą - dorsz, tilapia.
Na 1 porcję:
Dorsz atlantycki 200g
1/2 łyżeczki oleju
Rozsmarować olej na patelni, mocno rozgrzać. Położyć rybę (jeżeli ze skórą  - skórą do dołu). Posolić, przyprawić.
Podsmażyć, następnie przykryć rybę pokrywką i zmniejszyć ogień. Ciepło dojdzie do górnych warstw ryby. Zdjąć pokrywkę, odparować wodę jeżeli się wytworzyła.  (Nie przewracać na drugą stronę bo się rozpadnie )
Jeżeli chodzi o przyprawy dziś użyłam pieprzu cytrynowego ( kamis ) - pyszne!
Całość tylko 178 kcal

Placuszki otrębowe  ( Dukana )

1 jajko
1 łyżka jogurtu lub chudego serka homogenizowanego
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka otrębów owsianych

wymieszać składniki, odstawić na 5-10 minut. Patelnię mocno rozgrzać, nałożyć masę, uformować 3 placuszki. Zmniejszyć ogień, powoli smażyć z obu stron. Ostudzić na kratce. Stosować zamiast tradycyjnego pieczywa.
Całość 170 kcal, jeden 57kcal.

NAJNOWSZE PRZEPISY SĄ NA GÓRZE

2 komentarze: